Jack Halpern – prezentare


Jack Halpern este preşedinte executiv (CEO) al CJK Dictionary Institute (CJKI) din Japonia. Acest institut reprezintă una dintre cele mai importante surse din lume pentru dicţionarele CJK (chinezeşti, japoneze şi coreene). CJKI este specializat în compilarea cuprinzătoare a bazelor de date lexicale referitoare la caracterele CJK şi arabe pentru industria procesării naturale a limbajului (NLP).

Jack Halpern este specialist în lexicografie, iar timp de şaisprezece ani a lucrat la compilarea Noului Dicţionar Japonez-Englez de Caractere (New Japanese-English Character Dictionary). In calitate de cercetător la Showa Women's University (Tokyo), Jack Halpern a fost editor şef pentru dicţionarele de învăţare a caracterelor kanji (kanji dictionaries for learners). Aceste dicţionare au devenit ulterior lucrări standard de referinţă.

Jack Halpern este stabilit in Japonia de peste 40 de ani. El s-a născut în Germania şi a trăit în şase ţări din care fac parte: Franţa, Brazilia şi S.U.A. Distins poliglot, specializat în lexicografia japoneză şi chineză, Jack Halpern a studiat 15 limbi, dintre care zece le vorbeşte curent. El a studiat limbile străine şi lexicografia timp de cîteva decenii. Este director fondator al Japan Yiddish Club şi predă idiomul Idiş studenţilor japonezi. Limba străină preferată de Jack Halpern este limba portugheză vorbită în Brazilia, considerată de el ca fiind “limba maternă a lui Dumnezeu”.

Jack Halpern a publicat mai mult de douăzeci de cărţi , numeroase articole şi lucrări ştiinţifice, majoritatea despre sistemul de scriere în limba japoneză, respectiv procesarea informaţiilor despre caracterele chinezeşti, japoneze şi coreene (CJK). El a ţinut peste 600 de prelegeri despre limba şi cultura japoneză şi a prezentat lucrări şi comunicări ştiinţifice legate de CJK în cadrul a numeroase conferinţe internaţionale.

Inafara activităţilor ştiinţifice, Jack Halpern este pasionat de sportul cu monociclul. Fondator şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Monociclu (International Unicycling Federation), el a promovat acest sport peste 30 de ani în întreaga lume şi a iniţiat practicarea monociclismului în Japonia. In prezent este director al Asociaţiei Japoneze de Monociclu (Japan Unicycling Association). In mod frecvent Jack Halpern cîntă la quena, flautul tradiţional folosit în Anzii Cordilieri, şi se perfecţionează în studiul limbilor chineză, arabă şi Esperanto.